تستهای روانشناسی

تست سلامت روان SCL90

تست سلامت روان 

یکی از پراستفاده‌ترین ابزار تشخیص زمینه‌های روانی تست سلامت روان SCL90 است. این آزمون توسط دِروگاتیس و همکاران در سال ١٩٧٣ معرفی شد و بر اساس تجربیات بالینی و تجزیه‌وتحلیل‌های روان‌سنجی، تجدیدنظر شد و فرم نهایی آن در سال ١٩٧۶ تهیه گردید. دروگاتیس، ریکِلز و راک (١٩٧۶) اعتبار درونی این آزمون را با استفاده از ضریب آلفا رضایت‌بخش گزارش کرده‌اند.

فواید تست سلامت روان scl-90

  • ارزیابی اولیه بیماران در زمان درمان به عنوان یک روش عینی برای ارزیابی علائم
  • پیشرفت بیمار را در طول و بعد از درمان اندازه گیری می کند تا تغییرات را کنترل کند
  • نتایج را برای برنامه های درمانی از طریق اطلاعات جمع آوری شده بیمار اندازه گیری می کند
  • این تست به اندازه گیری تغییرات علائمی مانند افسردگی و اضطراب کمک می کند

سوالات تست

در تست SCL90 هر سوال تست ، پنج گزینه دارد که طبق راهنمای زیر گزینه مناسب را انتخاب کنید:

  1. به هيچ وجهيعنی اين موضوع هيچ وقت برای من مسأله نبوده و هرگز مرا ناراحت نکرده است.
  2. کمیيعنی اين مشکل در سطح بسيار کمی برای من وجود داشته و ناراحتی مختصری برای من به وجود آورده است.
  3. تا حدیيعنی اين مسأله در حد متوسطی برای من مطرح بوده و تا حدودی مراناراحت کرده است. مثلاً در طول چند هفته گذشته سه يا چهار بار اين مسأله را داشته ام.
  4. زياديعنی اين مسأله به دفعات متعدد (مثلاً هر دو يا سه روز يک بار) وبا شدت زياد برای من اتفاق افتاده و تا حد زيادي باعث ناراحتی من شده است.
  5. خیلی زیاديعنی اين مشکل تقريباً هر روز با شدت بسيار زياد برای من مطرح بوده و بی اندازه مرا ناراحت کرده است.

 

مقیاس های تست 

آزمون SCL90 شامل ٩٠ سؤال است که 9 مؤلفه را ارزیابی می کند که عبارتند از: جسمی سازی، اختلال وسواس فکری-اجباری، حساسیت بین فردی، افسردگی، اضطراب، خصومت، اضطراب فوبیا، افکار پارانوئید و روان پریشی.

جسمی سازی:

منعکس کننده پریشانی ناشی از درک اختلال عملکرد بدن است. مشکلات روان بر سیستم‌های قلبی عروقی، گوارشی، تنفسی، عصبی و سایر سیستم‌ها با میانجی‌گری خودمختار قوی تاثیر می گذارد. درد و ناراحتی عضلانی و سایر مشکلات جسمی اضطراب نیز از اجزای احتمالی سوماتیز جسمی سازی هستند.

اختلال وسواس فکری-اجباری:

این معیار بر افکار، تکانه‌ها و اعمالی تمرکز می‌کند که به‌ صورت غیرقابل مقاومت و بی‌وقفه تجربه می‌شوند و ماهیت خودِ بیگانه یا ناخواسته دارند. رفتار و تجربیاتی که منعکس کننده نقص عملکرد شناختی عمومی تر هستند نیز به این اندازه گیری کمک می کنند.

حساسیت بین فردی:

معیار حساسیت بین فردی بر احساس بی کفایتی و حقارت، به ویژه در مقایسه با افراد دیگر، تمرکز دارد. تحقیر خود، شک به خود و ناراحتی مشخص در طول تعاملات بین فردی از تظاهرات مشخصه این سندرم است. خودآگاهی و انتظارات منفی در مورد روابط بین فردی از ویژگی های بارز حساسیت بین فردی هستند.

افسردگی:

مولفه افسردگی بازتاب کننده طیفی از نشانه هایی افسردگی بالینی است. این نشانه ها شامل علائم خلق و خوی ناخوشایند و عاطفه، علائم کناره گیری از علاقه به زندگی، عدم انگیزه و از دست دادن انرژی حیاتی است. همچنین احساس ناامیدی، افکار خودکشی و سایر همبستگی های شناختی و جسمی افسردگی بالینی در این معیار گنجانده شده است.

اضطراب:

علائم کلی اضطراب مانند عصبی بودن، تنش و لرز در این معیار گنجانده شده است، همانطور که احساس دلهره، ترس، وحشت و پنیک وجود دارد. علاوه بر این، برخی از نشانه های جسمی اضطراب نیز در این مولفه منعکس شده است.

خصومت:

علائم معیار خصومت شامل افکار، احساسات و اعمالی است که مشخصه حالت عاطفی منفی خشم است. گزینه ها هر سه شیوه بیان را منعکس می کنند و ویژگی هایی مانند رنجش، تحریک پذیری، پرخاشگری و خشم را نشان می دهند.

اضطراب فوبیا:

معیار اضطراب فوبیک، سندرم را به عنوان یک پاسخ ترس مداوم به یک فرد، مکان، شی یا موقعیت خاص تعریف می کند که با هر تهدید واقعی نامتناسب است و منجر به اجتناب یا رفتار فرار می شود. موارد به شدت با سندرم آگورافوبیا در کتاب اختلالات روانی نسخه پنجم همپوشانی دارند.

افکار پارانوئید:

بعد افکار پارانوئید رفتار پارانوئید را اساساً به عنوان یک شیوه تفکر بی نظم نشان می دهد. موارد شامل افکار پارانوئید منعکس کننده ویژگی های بالینی اصلی تفکر فرافکنانه، خصومت، بزرگ نمایی، بدگمانی، مرکزیت و ترس از دست دادن خودمختاری است.

روان پریشی:

معیار روان‌پریشی به گونه‌ای طراحی شد که باورو ایده فرد را به‌عنوان یک بعد پیوسته نشان دهد، از یک سبک زندگی منزوی کناره‌گیری شده در یک طرف تا رفتار روان‌پریشی قابل اثبات در طرف دیگر. این معیار تلاش می‌کند تا یک پیوستار مدرج از بیگانگی اجتماعی خفیف تا علائم درجه اول روان‌پریشی را نشان دهد.

 

 

در مرکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده دنیای طلائی دکتر زهرا طلائیان دارای مجوز روانسنجی و دکتری روانشناسی و طرحواره درمانی خود شخصا به تحلیل تستها اقدام می نماید.

 

جهت دریافت وقت با شماره 09358246485 تماس بگیرید یا در تلگرام پیام دهید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *