مطالب روانشناسی

درمان افسردگی با طرحواره درمانی

درمان افسردگی با طرحواره درمانی

ابتدا بدانیم افسرده هستیم یا خلق ما به صورت موقتی پایین آمده و طبیعی استو سپس با طرحواره درمانی آشنا شوید.

پس لازم است بدانیم که:

افسردگی چیست و از کجا ریشه می‌گیرد؟

علائم افسردگی

 

افسردگی یک نوع اختلال خلقی و رفتاری است که سبب غم و ناامیدی مداوم و ازدست‌دادن علاقه به کارهایی که سابقاً به آن‌ها علاقه‌مند بوده‌اید می‌شود. این اختلال بر تفکر، احساس و رفتار شما تاثیر می‌گذارد و در اکثر مواقع منجر به انواع مشکلات عاطفی و جسمی می‌شود. افسردگی نشانه ضعیف بودن نیست؛ ممکن است برای مصمم‌ترین و موفق‌ترین افراد نیز اتفاق بیفتد.

علائم افسردگی

طبق کتاب DSM_5 که کتاب راهنمای پزشکان برای تشخیص اختلالات روانی است، اگر شخصی پنج یا بیشتر از پنج مورد از علائم زیر را به مدت بیش از دوهفته تجربه کند، افسردگی دارد:

  • فرد در بیشتر ساعات روز مخصوصاً صبح‌ها خلق‌وخوی گرفته دارد.
    ● تقریباً هر روز احساس می‌کند بی ارزش یا گناه‌کار است.
    ● تقریباً هر روز احساس خستگی و کمبود انرژی می‌کند.
    ● نسبت به انجام بسیاری از فعالیت‌ها بی‌علاقه است و از انجام. شان لذتی نمی‌برد.
    ● احساس ناامیدی، بدبینی، تحریک پذیری حتی در مسائل کوچک، احساس بی‌قراری
    ● برای تمرکز کردن، تصمیم‌گیری و به خاطر سپردن جزئیات مشکل دارد
    ● اغلب به مرگ یا خودکشی فکر می‌کند
    ● تقریباً هر روز نمی‌تواند بخوابد یا بیش از حد می‌خوابد
    ریشه افسردگی به عواملی مانند تغییر مواد شیمیایی در مغز، ژنتیک، شخصیت و عوامل محیطی بر می‌گردد.

انواع افسردگی

افسردگی اساسی

  1. اختلال افسردگی اساسی (ماژور)

شدیدترین نوع افسردگی است. علائم این اختلال احساس غم عمیق، کم‌ارزشی یا بی‌ارزشی و گناه می باشد. اگر بیشتر از دو هفته چنین احساساتی را تجربه کردید، ممکن است دچار این اختلال شوید.

   2- اختلال افسردگی مداوم (دیستایما)

علائم مربوط به این نوع اختلال برای مدت طولانی (معمولاً بیشتر از دو سال) ادامه دارد. به علت طولانی بودن دوره بیماری، اختلال افسردگی مزمن نیز نامیده می‌شود. علائم افسردگی مداوم می‌تواند خفیف، متوسط یا شدید باشد؛ ولی به اندازه افسردگی اساسی حس نمی‌شود. ممکن است بیمار برای مدت کوتاهی فرضاً دو ماه یا کمتر، بهبود پیدا کند و پس از این دوره کوتاه، دوباره علائم خود را نشان دهد. از مهم‌ترین علائم افسردگی مداوم می‌توان به احساس غم و اندوه، احساس گناه، عزت نفس پایین، خوابیدن زیاد، ناتوانی در شادی و کناره‌گیری از اجتماع اشاره کرد.

    3-افسردگی فصلی 

بعضی افراد در یک فصل سال احساس غم و خواب‌آلودگی دارند و در فصل دیگری احساس خوبی دارند؛ این نوع افراد دچار افسردگی فصلی (اختلال عاطفی فصلی) هستند. شایع‌ترین این نوع اختلال در فصل زمستان است. کمبود نور طبیعی، روی قسمتی از مغز که مسئول خلق‌وخو، خواب، اشتها، سطح فعالیت و میل جنسی است تأثیر می‌گذارد. علائم افسردگی فصلی پاییز و زمستان شامل این موارد است: احساس گناه و ناامیدی، تحریک‌پذیری و اضطراب، کاهش تمرکز، افزایش وزن، اختلال شدید در تصمیم‌گیری و تفکر، کاهش میل جنسی، افزایش میل به شیرینی‌، ازدست‌دادن علاقه به انجام‌دادن کارهای سابق و…

   4-اختلال افسردگی پیش از قاعدگی

اکثر خانم‌ها قبل از پریود، علائم سندروم پیش از قاعدگی (PMS) را تجربه می‌کنند. علائم PMS شامل خستگی، تحریک پذیری، اضطراب، بدخلقی، افزایش اشتها و درد و حساسیت سینه می‌شود.

راه‌کارهای درمان اختلالات افسردگی

دارو درمانی در کنار جلسات تراپی موثر است

روش‌های زیادی برای درمان اختلالات افسردگی وجود دارد ولی روش به خصوصی که تضمین کند افسردگی را در همه افراد درمان می کند وجود ندارد. با این وجود برخی از راهکارهای درمان اختلالات افسردگی به شرح زیر است:

  • دارودرمانی

در صورتی که افسردگی متوسط تا شدید دارید احتمالاً مبتلا به افسردگی اساسی هستید، در این صورت بهتر است به روانپزشک مراجعه کنید. داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند و باید همیشه توسط پزشک کنترل شوند.

  • روان‌درمانی

شامل صحبت کردن با روان‌شناس راجع به نشانه‌ها، عوامل استرس‌زا، روابط و وضعیت زندگی شماست. این یک روش بسیار موثر است. درمان افسردگی با طرحواره درمانی در این بخش قرار می‌گیرد. در طرحواره درمانی، روانشناس ابتدا ضعیف‌ترین طرحواره را با کمک شما درمان می‌کند و سپس به سراغ درمان طرحواره‌های قوی‌تر می‌رود.

  • درمان‌های طبیعی

این روش درمانی جزء روش‌های درمانی نسبتاً ایمن، آسان و ارزان است. استفاده از گیاهان دارویی، بابونه، اسطوخدوس، پروبیوتیک‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی توصیه می‌شود.

تاثیر طرحواره درمانی در اختلال افسردگی

 

آسیب‌های روانی و عاطفی تجربه شده در دوران کودکی، اهمیت زیادی در ابتلا به افسردگی دارد. از آنجایی که طرحواره درمانی بر الگوها و باورهای اشتباه ایجاد شده در دوران کودکی تا بزرگسالی تاکید دارد، بنابراین درمان افسردگی با طرحواره درمانی یک روش کاربردی است.

در طرحواره درمانی از تکنیک‌های زیادی استفاده می‌شود تا باورهای ناکارآمد را بازسازی کند و آن‌ها را تغییر دهد.

روش طرحواره درمانی

طرحواره درمانی می‌تواند به درمان افسردگی کمک کند با شناسایی و تغییر الگوهای فکری و رفتاری ناسازگار، که ریشه در تجربیات اولیه زندگی دارند. این رویکرد به مراجعان کمک می‌کند تا طرحواره‌های منفی خود، مانند احساس عدم شایستگی یا تنهایی را شناسایی کنند و درک کنند که چگونه این الگوها بر احساسات و رفتارهای فعلی آن‌ها تأثیر می‌گذارند. با استفاده از تکنیک‌های مختلف، مانند گفتگو و تمرینات عملی، درمانگر می‌تواند به مراجعان کمک کند تا این طرحواره‌ها را به چالش بکشند و راه‌های جدیدی برای فکر کردن و برخورد با چالش‌ها پیدا کنند. این فرآیند می‌تواند به کاهش علائم افسردگی و ارتقاء کیفیت زندگی منجر شود، زیرا فرد یاد می‌گیرد که به جای تسلیم شدن در برابر افکار منفی، به خود و تجربیاتش از زاویه‌ای جدید نگاه کند.

طرحواره درمانی برای درمان اختلالات افسردگی، شخصیت، اختلالات روانی و… تکنیک های متفاوتی ارائه کرده است. این روش درمانی یک رویکرد مدرن به حساب می آید که روز به روز درمانگران زیادی به آن گرایش پیدا میکنند. در طرحواره درمانی به طور کلی سه کلید واژه مهم وجود دارد که بنیان اصلی آن در نظر گرفته می شوند که عبارتند از: طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک های مقابله ای و ذهنیت های طرحواره ای.

شیوع افسردگی

افسردگی و درمان

 

افسردگی، دومین اختلال رایج روانشناختی به حساب می آید و حدود ۱۲۱ میلیون نفر در جهان به آن مبتلا هستند. طبق آمارهای موجود، شیوع اختلال افسردگی عمده حدود ۷ درصد است و زنان 3 برابر مردان به این اختلال مبتلا می شوند. سایر انـواع افسردگی، بسیار رایج تر از اختلال افسردگی اساسی هستند که باعث افت عملکرد اجتماعی و جسمانی فرد می شوند.

تاثیر طرحواره درمانی در درمان اختلالات خلقی

به طور کلی طرحواره درمانی برای درمان مراجعان مبتلا به مشکلات منش شناختی مثل اضطراب، افسردگی و … تدوین شده است. يانگ، بنیان گذار طرحواره درمانی، معتقد است که طرحواره درمانی بر عمیق ترین سطح شناخت تمرکز دارد، به همین خاطر به دنبال آن است كه هسته مركزی و اصلی مشكل را بررسی و اصلاح نماید كه این فرآیند به احتمال خیلی زیاد موفقیت آمیز خواهد بود.

تکنیک های طرحواره درمانی در درمان افسردگی

طرحواره درمانگران در طی دوره درمان افسردگی ممکن است از چندین روش استفاده کنند. هر یک از تکنیک ها برای بعضی از افراد مفید هستند و تشخیص تکنیک مناسب برای هر بیمار نیازمند دانش و مهارت کافی درمانگر است. مراجعان نیز باید زمانیکه حس میکنند تکنیک خاصی برایشان موثر نیست، به درمانگر خود اطلاع دهند.

رابطه مراجع با درمانگر در طرحواره درمانی بسیار اهمیت دارد. دو مفهوم تقابل همدلانه و بازوالدینی حد و مرزدار در بسیاری از تکنیک های این روش به کار برده میشوند که هر دوی این مفاهیم زمانی موثر واقع می شوند که درمانگر و بیمار رابطه ای امن و راحت با یکدیگر داشته باشند.

تقابل همدلانه: در طرحواره درمانی درمانگر تله های مطرح شده در فرآیند درمان را تأیید می کند، و ضمن درک و همدلی اهمیت تغییر را به مراجع نشان می دهد.

بازوالدینی حدومرزدار: درمانگر امنیت، شفقت و احترام را به مراجع ارائه می دهد و از این طریق به رفع نیازهای عاطفی برآورده نشده در دوران کودکی مراجع کمک می کند. «حدومرز داشتن» به این معناست که این عمل بازوالدینی توسط درمانگر باید معیارهای اخلاقی برای متخصصان بهداشت روان مطابقت داشته باشد.

مرکز مشاوره دنیای طلائی با داشتن بهترین طرحواره درمانگر ها می تواند به شما در درمان افسردگی کمک کند. در صورت نیاز به کمک تخصصی مثلا سابقه اقدام به خودکشی، بستری در بیمارستان و… دارید. از خود خانم دکتر زهرا طلائیان که تخصصی روی افسردگی سالها تجربه کاری داشته اند وقت مشاوره دریافت کنید.

تلفن تماس جهت رزرو وقت مشاوره 09358246485 لطفا هنگام تماس اطلاع دهید طرحواره درمانگر نیاز دارید.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *