درمان اختلالات با رویکرد طرحواره درمانی

سالهای زیادی برای درمان اختلالات بالینی مثل افسردگی و اضطراب از رویکردهای متفاوت استفاده می شد. در ابتدا رویکرد روانکاوی با تمرکز بر خاطرات دوران کودکی به ریشه یابی اختلال می پرداختند ولی از زمان حال غافل می شدند و پروسه درمان چند سال طول میکشید که با فرهنگ مردم ایران خیلی مناسب نبود گرچه تعداد معدودی از افراد چنین درمانی را پسندیده و ادامه میدهند تا به درمان قطعی برسند.

برای فهم بهتر مطلب مثالی میزنیم در درمان افسردگی ، در رویکرد رفتارگرایی که بیشتر در سرچهای اینترنتی می بینید درمان افسردگی را در تغییر نوع پوشش، ورزش کردن، عطر زدن و… می دانستند. پس از مدتی متوجه شدند این روش نیز نمی،تواند پاسخگوی نیاز باشد چراکه در بسیاری از موارد فکر فرد درگیر مشکلاتی است که اصلا قادر به انجام کارهایی که در این رویکرد توصیه می گردد نمی‌باشد و باید به طور شناختی روی بیمار کار شود در نتیجه رویکرد شناختی رفتاری یا همان (CBT) به وجود آمد.

سالها اینجانب با رویکرد سی بی تی کار درمان افسردگی را برروی کیس‌های خودکشی بیمارستان لقمان انجام دادم که نتایج بسیار موفق بود ولی روی 30 درصد افراد که دارای اختلالات دیگری مثل اختلال شخصیت مرزی یا دوقطبی موثر نبود.

  رویکرد جدیدی با عنوان طرحواره درمانی که ترکیبی از روانکاوی و سی بی تی بود در ایران توسط اساتید بنام این حوزه مطرح شد و و با این رویکرد درمانی فعالیت می نمایم.

اختلالاتی که با طرحواره درمانی قابل درمان است به شرح زیر می باشد:

  • اختلالات خلقی از جمله انواع افسردگی
  • اختلالات اضطرابی و حملات پانیک
  • اختلالات خوردن
  • اختلالات جسمانی سازی(سوماتیک سمپتوم)
  • اختلالات سومصرف مواد
  • اختلال شخصیت

در مورد تاثیرطرحواره درمانی بردرمان انواع اختلالات در مقالات مطلب ارائه خواهد شد.