طرحواره انزوای اجتماعی
برای شناختن طرحواره انزوای اجتماعی فکر کنید آیا همیشه این حس را دارید که با بقیه اطرافیانتان فرق دارید و به همین دلیل ارتباطتان با دیگران را محدود کردهاید؟ آیا معمولاً بیشتر روی تفاوتهایتان با دیگران اصرار میورزید به جای اینکه شباهتها را ببینید؟
اینها نشانههایی از طرحواره انزوای اجتماعی و بیگانگی است که عموماً در اشخاصی دیده میشود که عضو اقلیتهای مذهبی، خانوادههای مشهور، بسیار زیبا، بسیار زشت یا بسیار باهوش یا درگیر بیماریهای خاص بودهاند،دیده می شود.
ویژگی افراد دچار طرحواره انزوای اجتماعی و بیگانگی
وقتی فردی درگیر طرحواره انزوای اجتماعی و بیگانگی میشود، احساس خوبی نسبت به خود ندارد چون بین خود و افراد دیگر تفاوتهایی را میبیند که موجب درد و رنج او میشود. معمولاً چنین افرادی دائماً نگران این هستند که دیگران در مورد آنها چه فکری میکنند؛ حتی در مواردی ممکن است از بیرون دوستانه و صمیمی به نظر برسد اما در درون، احساس تنهایی میکند.
آنها در جمع احساس راحتی نمیکنند. او فکر میکند چیزی برای گفتن در جمع ندارد. در محیطهای دانشگاهی و کاری سرشان به کار خودشان است و دنبال پیشرفت و ترفیع نیستند؛ به اصطلاح چراغ خاموش مسیرشان را طی میکنند. عموماً احساس حقارت و خود کمبینی دارند.
علت به وجود آمدن طرحواره انزوای اجتماعی
موارد زیر به علت شکلگیری طرحواره انزوای اجتماعی و بیگانگی اشاره دارند:
- فرد در دوران کودکی دارای مشکلات ذهنی، لکنت زبان، یا مشکلات عاطفی بوده است.
- ممکن است به علت ناتوانی در یادگیری یا افت تحصیلی دچار این طرحواره شده است.
- شخص دچار معلولیت یا ناتوانی جسمی بوده یا به لحاظ قد، بسیار کوتاه یا بسیار بلند ( بسیار متفاوت با دیگران) بوده است. چاقی و لاغری بیش از حد نیز ممکن است باعث بروز این طرحواره شود.
- فرد در خانواده مهاجر بزرگ شده است یا در خانوادهای بوده که با همسایهها و مردم شهر خود بسیار متفاوت بودهاند.
- برخی افراد درگیر تله انزوای اجتماعی، از کودکی خود را نسبت به دیگران و حتی خانواده، متفاوت دیدهاند و این احساس باعث میشود تبدیل به فردی منفعل شده، همیشه هر کاری که از او انتظار میرود را انجام دهد و به دنبال علایق خود نرود.
- اشخاصی که در کودکی، به علت تفاوتهایشان از گروه هم بازی و دوستانشان طرد شده باشند یا مورد تمسخر و توهین قرار گرفته باشند.
- یکی دیگر از علتهای شکل گیری این طرحواره مربوط به طرحواره وابستگی و اطاعت نیز میشود.وقتی والدین فرزند خود را برای علایق و الویتها تشویق نکنند و کودک نتواند شخصیت منحصر به فرد خود را بسازد، تبدیل به دنباله رو میشود و نمیتواند ایده و علایقی برای ابراز در جمع داشته باشد. در نتیجه فرد وقتی وارد جمع میشود احساس میکند حرفی برای گفتن ندارد و توانایی باز کردن سر صحبت را ندارد. پس از مدتی، این فرد حضور خود را در جمع و جامعه کمتر میکند.
جمع بندی
طرحواره انزوای اجتماعی و بیگانگی یکی از 18 طرحواره ناسازگار یانگ است که باعث تجربه احساسات ناخوشایند تنهایی، طرد شدگی و مشکلات ارتباطی _اجتماعی میشود. علاوه بر اینها، تله انزوای اجتماعی باعث اختلالات روان- تنی میشود که به صورت سردرد، افسردگی، مشکلات خواب یا مشکلاتی در قلب و شکم، خود را نشان میدهد.
در مرکز مشاوره دنیای طلائی طرحواره درمانی به صورت تخصصی انجام می شود.
شماره تماس جهت رزرو وقت 09358246485