تست شخصیت نئو چیست؟
تست نئو (NEO) از معتبرترین و پرکاربردترین آزمون های شخصیت است و حاصل سالها تحقیق در زمینه روانشناسی شخصیت است.
آزمون نئو جزو پر کاربردترین آزمون ها در زمینه های فردی، شغلی، سازمانی و تحلیل رفتارهای گروه های انسانی است و تاکنون ده ها هزار تحقیق درباره آن انجام شده است.
کاربرد تست های شخصیت
اکثر ما علاقه داریم خودمان را بیشتر بشناسیم و یکی از ساده ترین راه ها استفاده از تست شخصیت شناسی است. در حال حاضر تست های شخصیت شناسی متعددی در اینترنت وجود دارد که بسیاری از آنها کاملا غیر علمی هستند. با این حال، تست های شخصیت معتبر برای شناخت فردی، استخدام نیرو و مشاوره قبل از ازدواج استفاده می شوند.
مهمترین مزیت تست نئو، اعتبار و دقت بالای نتایج است. انجام آزمون نئو و تحلیل نتایج آن، زمان زیادی (حدود ۶۰ دقیقه) از شما می گیرد ولی این تست از علمیترین آزمون ها برای بررسی بیطرفانه و دقیق شخصیت است و می تواند اطلاعاتی در اختیار شما بگذارد که در کمتر آزمون شخصیتشناسی بدست می آید. معمولا تست روانشناسی نئو به یک چکاپ کامل شخصیتی شبیه است می تواند مثل یک چکاپ ،جزئیات کاملی از ویژگی های شخصیتی شما را ارایه دهد.
معرفی مدل پنجعاملی
در ابتدا این مدل فقط ۳ بعد روانرنجوری، برونگرایی، گشودگی را داشت و سپس ۲ بُعد وظیفهشناسی و سازگاری به آن اضافه شد.
مطالعات و تحقیقات بسیاری در سالهای اخیر اعتبار مدل پنجعاملی را تأیید کردهاند و از این رو، مبنای سایر مدلها شناخته شدهاست.
عوامل مدل پنجعاملی عبارتاند از :
۱. برونگرایی
این بُعد به راحت بودن فرد در روابط دلالت دارد. افراد برونگرا اجتماعی، خوشمشرب و قاطع و در مقابل، افراد درونگرا خوددار، کمحرف، کمرو و محتاط هستند.
۲. سازگاری
این بُعد به احترام به دیگران دلالت دارد. افراد سازگار روحیهی همکاری دارند و صمیمی و قابلاعتمادند و در مقابل، افراد ناسازگار سرد، رقابتی و ستیزهجو هستند.
۳. وظیفهشناسی و باوجدانی
این بُعد به قابلاعتماد بودن فرد دلالت دارد. افراد باوجدان مسئولیتپذیر، پایدار، ساختاریافته و قابلاطمینان هستند. افرادی که وجدان کمتری دارند، یعنی کسانی که در این بُعد نمرهی پایینی میگیرند، غیرساختارمند و پریشاناحوال هستند.
۴. روانرنجوری-ثبات احساسی
این بُعد به توانایی فرد در تحمل محرکها و عوامل تنشزا اشاره دارد. افرادی که ثبات احساسی ایمنی دارند، بااعتمادبهنفس، استوار و آرام هستند. آن طرف طیف ثبات احساسی، عصبی بودن و روانرنجوری قرار دارد و افرادی که در این طیف قرار دارند، عصبانی، نامطمئن، افسرده و مضطرب هستند.
۵. گشودگی و استقبال از تجربه
این بُعد به علاقه و شیفتگی فرد به پدیدهها و تجربیات جدید دلالت دارد. چنین افرادی خلاق، کنجکاو و حساس هستند. افرادی که در آن طرف طیف قرار میگیرند پیرو سنت هستند و در شرایط آشنا راحتترند.
این مدل و مدلهای مشابه در زمینهی شخصیت این امکان را به ما میدهد که در فرایند خودشناسی دقیقتر عمل کنیم و با هدف شناخت ویژگیهای مشخصی در خود، در این مسیر گام برداریم.
تاریخچه تست نئو
در اواسط دهه ۱۹۷۰، دو روانشناس به نامهای پاول کوستا (Paul Costa) و رابرت مککری ( Robert McCrae) تلاش کردند تا صفات گسترده موجود را در همه افراد شناسایی کنند. در سال ۱۹۷۸، کوستا و مککری، ۳ ویژگی را که احساس میکردند ثابتاند، شناسایی کرده بودند. ۲ مورد اول، روانرنجوری (N) و برونگرایی (E) بود؛ و بعد پذیرای تغییر بودن (O) را اضافه نمودند.
جدیدترین نسخه در سال ۲۰۰۵ منتشر شد. نسخه سوم تست نئو فرم بلند یعنی NEO PI-R به نام NEO FFI- R تغییر نام پیدا کرد.
آنها بعدها متوجه شدند که صفات اصلی N، E و O را بهراحتی میتوان با صفات جدید C و A ترکیب کرد و کلمه اوشن (OCEAN)، بهمعنای «اقیانوس» را ایجاد کرد؛در سال ۲۰۱۵، پیدمونت (Piedmont) و براگانزا (Braganza) بهطور آزمایشی پیشنهاد کردند که NEO PI 3 برای افرادی که زبان اصلی آنها «انگلیسی» نیست، مناسب است.
آزمون NEO PIR شامل چه مواردی است؟
در NEO PIR دو تست وجود دارد؛ آزمون اول، خودگزارشگری (فرم S) و سپس آزمون ثانویه است که ناظر انجامش میدهد(فرمR).
هر ۲ فرم، ۲۴۰ توصیف رفتاری دارند که از افراد خواسته میشود تا بر اساس میزان موافق یا مخالف بودن اظهارات ارائهشده، بین ۱ تا ۵، به هر مورد امتیاز بدهند. تست NEO FFI کوتاهتر است و فقط ۶۰ توصیف رفتاری دارد.
تکمیل نسخه کامل این تست نئو حدود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه طول میکشد، اما NEO FFI
حدود ۱۵ دقیقه طول میکشد. هر دوی این آزمونها بهصورت کاغذی در دسترس هستند یا میتوانند بهصورت آنلاین انجام شوند.
تست ۵ عاملی نئو برای ارزیابی چه چیزهایی انجام میشود؟
این آزمون ارزیابی تعادل ۵ عامل فردی است که شخصیت شما را تشکیل میدهند.
۱. اشتیاق افراد به تجربه های تازه
افراد در زمینه اشتیاق به کسب تجربه های جدید با هم متفاوت هستند. بعضی افراد مدام به دنبال یافتن اطلاعات و تجربیات جدید هستند و در صورت دستیابی به تجربیات جدید احساس خوشنودی می کنند . همین موضوع باعث ترغیب آن ها به کسب تجربیات جدید و در نهایت موفقیت آن ها در کار و زندگی می شود . در مقابل این گونه افراد ، افرادی هستند که میلی به دستیابی به تجربه و اطلاعات جدید ندارند . همین امر باعث جلوگیری از پیشرفت آن ها می شود . شناخت این بعد از شخصیت بسیار به افراد کمک می کند.
پذیرای تغییر بودن یا گشودگی ذهنی، تمایل شما را برای پذیرش تغییر و همچنین میزان تخیل شما را اندازهگیری میکند. سطح بالای پذیرابودن، میتواند به پیشبینینشدنیبودن و تمرکزنداشتن منجر شود. سطح پذیرابودن را میتوان بهعنوان ذهنی بسته دانست.
* جنبه آزمایششده عبارتاند از: زیباییشناسی، احساسات، تخیل، کنشها، ارزشها و ایدهها.
۲. مسئولیت پذیری افراد
یکی از روش های شناخت شخصیت افراد ، مسئولیت پذیری آن ها می باشد . افراد مسئولیت پذیر به راحتی می توانند در محیط های اجتماعی مشغول به کار شوند و مسئولیتها را به عهده بگیرد و به بهترین شکل آن ها را به انجام برسانند . در مقابل این گونه افراد ، افراد غیر مسئولیت پذیر قرار دارند . این گونه افراد از پذیرش مسئولیت ها بیزار هستند و در صورتی که مسئولیتی به آن ها سپرده شود آن را نمی توانند آن را به ثمر برسانند . این بعد شخصیت بسیار حائز اهمیت می باشد
مسئولیت پذیری و وظیفهشناسی به قابلیت اطمینان شما نگاه میکند؛ اینکه چقدر میتوانید خودسازماندهی داشته باشید و چقدر رفتار برنامهریزیشده را به رفتارهای ناگهانی، ترجیح میدهید. سطح وظیفهشناسی بالا میتواند بهمعنای لجبازبودن شما باشد؛ در حالی که وظیفهشناسی پایین میتواند به این معنی باشد که مردم شما را بهعنوان شخص عجول، بیدقت یا نامعتبر تصور میکنند.
* جنبه آزمایششده عبارتاند از: وظیفهشناسی، نظم، شایستگی، تلاش برای موفقیت، مشورت و نظموانضباط شخصی.
۳. برون گرایی یا درون گرایی
افراد در ازدواج، کار یا تعیین شغل دانستن میزان برون گرایی یا درون گرایی افراد بسیار مهم است. در واقع به افرادی که به راحتی با محیط پیرامون خود و اطرافیان خود ارتباط برقرار می کنند ، برون گرا گفته می شود . افراد برون گرا به راحتی در اجتماعات شرکت می کنند و به راحتی می توانند با افراد مختلف مشغول به کار شوند . اما افراد درون گرا برخلاف افراد برون گرا ، به راحتی نمی توانند وارد اجتماع شوند همچنین افراد برون گرا ، عموماً افرادی محافظه کار هستند و از کارهایی که بتواند به تنهایی انجام دهند ، به خوبی استقبال می کنند . با انجام این تست می توانید به برون گرا بودن یا درون گرا بودن خود پی ببرید و شغل و شیوه ی زندگی متناسب با شخصیت خود را بیابید .
برونگرایی به گرایش شما برای یافتن انگیزش از افراد دیگر نگاه میکند. افراد با سطح بالای برونگرایی، گاهی اوقات میتوانند جلبتوجه کنند یا سلطهجو باشند. برونگرایی اندک، نشان میدهد که شما ساکتتر و متفکرتر هستید؛ اما گاهی اوقات میتوانید بهعنوان افرادی گوشهگیر نیز تلقی شوید.
* جنبه آزمایش شده عبارتاند از: ابراز وجود، قدرت جسمی، هیجان، خونگرمی، احساسات مثبت و تمایل به انجام فعالیتها.
۴. توافق پذیری افراد (انطباق پذیری)
شاخص توافق پذیری، نشان می دهد که شما تا چه میزان می توانید با دیگران و با جهان اطرافتان توافق داشته باشید . فرد توافق پذیر به راحتی با افراد دیگر ارتباط دوستانه و صمیمی برقرار می کند . اینگونه افراد از شرکت در اجتماع و همچنین کارهای گروهی لذت می برند و کارهای گروهی را به کار های انفرادی ترجیح می دهند . افراد توافق پذیر اهل رقابت هستند . در مقابل اینگونه افراد ، افراد توافق ناپذیر قرار دارند . اینگونه افراد برخلاف افراد توافق پذیر کارهای انفرادی را بر کارهای گروهی مقدم می شمارند . همچنین افراد توافق ناپذیر اهل رقابت و ریسک کردن نیستند . تشخیص توافق پذیر بودن یا توافق ناپذیر بودن بسیار برای شناخت شخصیت افراد موثر و مفید می باشد .
توافق تمایل شما به همکاری و دلسوزی را بهجای رفتار خصمانه یا مشکوک نشان میدهد. گاهی اوقات، موافقت بالا میتواند به این معنی باشد که مطیعانه رفتار میکنید و افراد بهآسانی میتوانند شما را شکست دهند. سطوح پایین موافقت میتواند نشانه اهل بحثوجدلبودن یا نامعتبربودن باشد.
* جنبه آزمایش شده عبارتاند از: نوع دوستی، سادگی، اعتماد، انطباق، فروتنی و ذهنیت لطیف.
۵- پایداری یا بی ثباتی هیجانی
این تست نشان می دهد که آیا هیجانات شما پایدار است یا ناپایدار. معمولا احساسات منفی همچون استرس و اضطراب ، ترس ، خشم و کینه ، نفرت وخصومت و … از جمله بی ثباتی های هیجانی در افراد می باشد و احساسات مثبت هم چون احساس علاقه ، شوخ طبعی و … از جمله پایداری های هیجانی محسوب میشوند . با انجام تست Neo میتوان به پایداری و عدم پایداری هیجانی افراد پی برد .
این بخش از تست، تمایل شما را برای حفظ سطح ثبات عاطفی و کنترل انگیزهها بررسی میکند. افرادی که ثبات بالایی دارند، آرام و استوار هستند؛ در حالی که ثبات کم ممکن است نشان دهد که فرد، بسیار واکنشپذیر و تحریکپذیر است.
* جنبه این بخش عبارتاند از: خصومت، خشمگینی، اضطراب، خودآگاهی، تکانهگری (آمادگی برای کار با نیرو آنی)، افسردگی و آسیبپذیری.
با ارزیابی دقیق این تست نئو میتوان به تصویر دقیقی از نحوه تفکر و رفتار افراد دست پیدا کرد.
نتایج تست نئو چگونه ارائه میشوند؟
امتیازات هر بخش، در گزارشی که میتواند برای شما یا کارفرما یا هر دو صادر شود، خلاصه میشود. این گزارش که اطلاعات مربوط به نوع شخصیت شما را در بر میگیرد، با توجه به هریک از ۵ عامل است. این امتیازات بهصورت کم، متوسط یا زیاد با شرح مختصری از نقاط قوت مرتبط با آن نمره مشخص میشوند.
گزارشها در قالب نمودارهای متنوع نیز ارائه میشوند، بنابراین بهراحتی میتوانید نمره خود را در مقایسه با نمره میانگین ببینید و درک کنید.

نمودار تست نئو در مرکز دنیای طلائی
آنها با اطلاعات شخصیتی ما چه خواهند کرد؟
گزارش آزمون به کارفرمایان کمک خواهد کرد تا نقاط قوت و ضعف هر کارمندی (یاکارمند بالقوه) را شناسایی کنند تا بتوانند درمورد محل استقرار مؤثر هریک از آنها در شرکت تصمیم بهتری بگیرند. بخش منابع انسانی همچنین قادر خواهند بود که برخوردهای احتمالی شخصیتهای مختلف را مدتها قبل از اینکه در محیط کار آشکار شوند، شناسایی کنند.
این اطلاعات همچنین برای شما بهعنوان یک فرد،برای خودشناسی، مشکلات بهداشت روانی، سازگاری و رشد حرفه ای مفید خواهد بود.
تست نئو و ازدواج
بیشترین کاربرد آزمون شخصیت نئو در ایران برای مشاوره پیش از ازدواج است پیدا کردن ویژگیهای شخصیتی هر فرد و همسان سازی این ویژگی ها. هر چه فرد روانسنج یا روانشناس در تحلیل تست حاذق تر باشد اطلاعات بیشتری به شما خواهد داد.
گاهی دو نفر از نظر برخی ویزگی ها حتی خود اطلاع زیادی ندارند که بخواهند درمورد آن صحبت کنند ولی با انجام تست این ویژگی ها مشخص می شود و در مورد مواردی که درآینده ممکن است موجب ناراحتی و بحث شود بیان می شود و در مورد آنها در همین ابتدای آشنایی صحبت کرده و به توافقهایی می رسید.
مرکز مشاوره تخصصی ازدواج و خانواده دنیای طلائی با انجام معتبرترین تستهای روانشناسی و تحلیل تستها توسط روانسنج دکتر زهرا طلائیان شما را راهنمایی میکنیم.
جهت دریافت وقت با شماره 09358246485 تماس بگیرید یا در صفحه اصلی بخش درخواست مشاوره را پر نمائید.